Monday 11 May 2009

Svetlana Gjoni: Nula Nemo

Autorica priča o jednom odnosu majke i kćeri, i nemoguće je ne zaključiti da priča sadrži jako puno autobiografskih elemenata. Upoznajemo majku koja živi u Zagrebu, te pratimo njen odnos s kćeri kako ona odrasta u Zagrebu, te kako kasnije odlazi na slikarski studij u Beč. Majka kroz odrastanje svoje kćeri upoznaje cijeli jedan svijet, Zagreb osamdesetih i Beč devedesetih.

U prvom planu je ipak odnos majke i kćeri, gdje se majka u potpunosti predala brizi o kćeri, do te mjere da ona sama svoj život ni nema. Njezine želje su želje njezine kćerke. Kćerka je pak prikazana kao vrlo samoživ karakter, čiji je jedini cilj biti uspješna slikarica. O njenim ostalim odnosima s drugim ljudima, ne saznajemo. Jedino je tu njen gay prijatelj Venio, koji je njen prijatelj s faksa, i koji je uvodi u tajne proživljenog života. Ipak, nailazimo na niz različitih likova, poslovnjaka koji trguju s Rusijom, potomaka hippy kolonija, sveučilišne profesore, gasterbajtere itd.

Usput doznajemo kako je bilo ići u školu u klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, kako je to upasti na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu ili Beču, te kakav je svijet umjetnika u Beču. Taj zadnji dio je jako zanimljiv, naročito u pogledu količine nekvalitete i šarlatana koji se bave umjetnošću. Opet lekcija, da su ljudi svuda ljudi, sa svim svojim manama.

Knjiga je jako dobro napisana, i priča je uvjerljiva.

Autorica je za ovaj prvi roman dobila VBZovu nagradu za neobjavljeni roman 2007. godine, te je možete kupiti ovdje.

No comments:

Post a Comment