Tuesday 14 September 2010

Zoran Ferić: Anđeo u ofsajdu

S velikim očekivanjem sam uzeo u ruke ovu knjigu, ali sam se morao kroz polovicu ipak upotrijebiti disciplinu da bi ju pročitao. Radi se o nizu priča koje nisu povezane radnjom i likovima, ali tu i tamo koji detalj ih veže za Rab. Priče tematiziraju razne likove i odnose, u jednoj se radi o prvom tinejdžerskom seksu, u drugoj o kolektivu u školskoj zbornici, u trećoj o pogrebu malenog djeteta, a u jednoj je prava detektivska priča.

Ipak, autor opisuje jedan svijet u kojem vladaju izrazita ljudska grubost i nedostatak empatije. On sam kaže u jednom retku kao komentar knjizi da je knjiga mračna jer je nastajala u sredinom 90-tih. I zaista, ne ulazimo u dublje ljudske odnose, već se uglavnom zadržavamo na površini ljudskih razgovora. Neki od detalja su zaista grozni, kao otac mongoloidnog djeteta koji žali što njegovo dijete nije na samrtnoj postelji umjesto nemongoloidnog koje je (jer koliko je to dijete zapravo muka, pa ga nije šteta). Ili priče koje izmjenjuju mladići na obali prije nego što se krenu nabacivati strankinjama tijekom ljeta. Jedan otac koji vodi svoga sina na prvi seks prostitutki. I tako dalje . . .

Ponekad priče vrludaju malo naprijed, malo nazad, ali uglavnom možemo govoriti o radnji koja doživljava jedan klimaks na kraju. Ipak, taj klimaks nije transformirajući, ili ga ja takvim nisam osjetio, već više ispada nekako nasumičan.

Jedna od najboljih priča je ona koja govori o čekaonici ambulante za testiranje za HIV, te o sceni dvojice vidljivo oboljelih koji dolaze prositi, koji kruže čekaonicom, unoseći se drugima u lice, koji im pak da to izbjegnu daju novčiće. Njihova posve originalna pjesma je sljedeća:

Blues za gospođu s crvenim mrljama

Karcinom, sarkom i melanom
tri su brata oma
i sida sestrica puna
crvenih pjegica.
Ljudi i žene, 
zdrave i zaražene
evo dva pjevača
duha snabdjevača
poderanih hlača;
Usred smijeha
usred plača
pjesma naša 
volju jača.
Dva pjevača
virusna nosača,
pažnja im plaća,
a novčić daća. 

Ukratko, devet kratkih priča o tome kako na grubi način doživjeti svijet i zbivanja oko sebe. Vjerovatno ću se odlučiti za još jednu knjigu ovog autora Mišolovka Walta Disneya. Naime, autor svake godine zimi organizira tečaj pisanja u Booksi i koliko je meni poznato, to je jedino mjesto u Hrvatskoj gdje se tako nešto organizira. 

No comments:

Post a Comment