Monday 11 May 2009

Dalibor Šimpraga: Anastasia

Glavni lik romana - Goran - je student povijesti umjetnosti, živi s majkom u Zagrebu, te radi u jednoj privatnoj firmi. Radnja je smještena negdje u devedesetim godinama. Kroz roman, osim njega, upoznajemo i njegovo društvo, koji su kao i on, izgubljeni u nekom prijelaznom razdoblju, između mladosti obilježene studijem i slobodom, te srednjih godina obilježenih poslom i obiteljskim životom. Kako roman napreduje, svaki od likova iz društva se definira i nalazi. Za Gorana to uključuje pisanje svojih snova, razgovore s psihijatrom, te odlazak na godišnji odmor u Makedoniju, zemlju njegovih predaka.

Osim glavne radnje, knjiga je ispremješana s Goranovim snovima, te njegovom pričom koju piše o redovniku u vrijeme starog Bizanta. Radnja je prekinuta samo u jednom dijelu, kada su seanse s psihijatrom ispričane iz perspektive psihijatra, ne Gorana, i kada autor daje svoju objektivnu sliku Goranovog stanja.

Na početku se Goran nalazi u svojevrsnoj depresiji. Ipak, cijela Goranova evolucija je neuvjerljiva. Nije jasno kako je Goran završio u depresiji, te kako je interpretacija snova kroz psihoanalizu dovela do preobrazbe. U tom smislu, psihoanaliza je ispala kao neka vrsta magije, kao i Goranov nesvijesni život koji nudi ključ za razumijevanje Goranovog svjesnog života.

Knjiga je dobila nagradu T-portala za najbolji roman 2008. godine, a može se kupiti kod Profila.

No comments:

Post a Comment