Saturday 23 May 2009

Miljenko Jergović: Freelander

Glavni lik romana, Karlo, je profesor povijesti u mirovini, kojem je nedavno umrla žena. Sam i bez djece, rođen u Sarajevu, živi u Novom Zagrebu. Tada mu stiže jedan telegram u kojem ga izvještavaju da mu je umro stric, te da treba doći na ostavinsku raspravu u Sarajevo. On kreće na put automobilom, te prolazi Slavonski Brod, Derventu, Zenicu i Sarajevo. Na putu se miješaju njegove impresije o sadašnjosti, te njegova sjećanja iz prošlosti.

Roman je istovremeno portret jednog čovjeka čija se egzistencija proteže između Bosne i Hrvatske, te društveni komentar prošlosti i sadašnjosti tog prostora. Osnovna teza je da čovjek negdje mora pripadati, a Karlo ne pripada nigdje. Iz knjige je sasvim jasno da je ovaj prostor pun onih koji mjere pripadanje ljudi oko sebe, bilo gradu, državi ili naciji. Karlo na to mjerenje pristaje, ali nigdje ne vidimo što misli sam autor o tome.

Osim Karla, jedini lik koji donekle upoznajemo je lik njegove majke. Ostali likovi su tu samo kao predstavnici raznih grupa, te su predstavljeni tipski, bilo da su to poljski turisti u Hrvatskoj, stanovnici Sarajeva, ili konobari. Na to se veže i autorov osobni komentar na svaku od ovih grupa, tako da knjiga ponekad postaje zamorna i udaljava se od priče i glavnog lika.

Roman se može nabaviti kod izdavača, Naklade Ljevak.

Le livre est disponible en français aussi (site du web).

No comments:

Post a Comment