Tuesday 5 May 2009

Hrvoje Šalković: Pravi se da ovo nisi vidio

Radnja knjige je put oko svijeta jednog potomka hrvatskih iseljenika u Melbourneu. Kreće na put upoznajući stanovitog Charlieja, obiđe svijet, te doživi transformaciju. Izađe iz svojeg kalupa, te postane samopouzdaniji, životniji, i svjesniji vlastitih želja u životu. Karakter doživi tu transformaciju odbacujući standardni obrazac rada, kredita i obitelji, te živjeći od jutra do sutra, s onim što ima u džepu, ako treba i ilegalno. Charlie je njegov učitelj na tom putu, pun iskustva, nekonvencionalan i radikalan.

Očekivao sam puno od ove knjige, pošto je dobila VBZovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman 2006. godine. Ipak, knjiga je neuvjerljiva, na momente repetitivna i dosadna. Dijelovi su iritantni, naročito lik Charlie u kojeg ne dobivamo nikakav uvid, osim njegovih pretjeranih priča o svemu i svačemu. Knjiga je puna tipiziranih fantazija straight muškarca, gdje dobri komadi salijeću naše likove čim ih vide na ulici, bilo to u Beogradu ili Kanzasu. Cilj putovanja je naravno što više pića, droge, sexa i nekonvencionalnog ponašanja kroz što glavni lik doživljava svoju duhovnu transformaciju. I to je možda jedan od puteva, ali ovdje ne osjetimo točno zašto.

Autor ima svoj website, na kojemu se mogu naći i ostale njegove knjige, te izvaci iz medija. Za naručiti, vidi VBZ website.

(English version of author's website where you can find more about the book)

No comments:

Post a Comment