Friday 2 October 2009

Poqueerene priče

Krenuo sam tražiti zapise gay tematike u hrvatskoj književnosti, pa sam našao i ovu knjigu - Poqueerene priče - objavljenu prije pet godina. Knjiga je skup od tridesetak priča izabranih od tristotinjak priča pristiglih na natječaj. Priče su pisali autori s bhsc jezičnog govornog područja, što uključuje Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru.

"Queer" u ovoj zbirci znači sve što je pomaknuto, na granici ili čudno, i po tome je puno šira odrednica od gay tematike kojoj je okosnica iskustvo gay pojedinaca. Knjiga je dodatak festivalu filmova Queer Zagreb koji se održava obično na jesen. 

Ima zaista različitih priča, a neke koje su mi zaista zapale za oko su It's a heartache od Jelene Remetin koja jako suptilno govori o ljubavi jednog queer dječaka prema umrloj majci koji nailazi na potpuno odbacivanje od strane svoga starijeg macho brata. Tu je zatim polu-fantastična Kolačići od Kristine Vlašić koja govori o lezbijki Tess koja se prilikom vođenja ljubavi sa ženama uvijek udeblja, te posve jeziva priča Pad bez navedenog autora, koja na neobičan način miješa pitanje ljubavi i invalidnosti. 

Postoji i nekoliko intenresantnih priča ispričanih iz perspektive muških hetero-junaka, te kako se oni odnose prema homoseksualnosti kao fenomenu koji susreću u svom životu. Homofobija na Balkanu je prisutna u nizu priča, i zaista je neizostavna. Tek ju je jedna priča uspjela ismijat: priča Countryside Dušana Mihailovića. Našlo se tu i priča koje je bilo teško razumijeti zbog svoje neobične forme, a i onih koje možda ne bi trebale biti uvrštene. Ali ipak se radi o izboru koji je načinio žiri sastavljen od: Vladimir Arsenijević, Boris Dežulović i Rujana Jeger.  

Knjigu možete naručiti preko Superknjižare

No comments:

Post a Comment